Важните житейски теми през моите очи


Какво видяха моите очи за крехката ми възраст? Имам удоволствието да раста в спокойна среда и за мен да се грижат любящи родители. Мисля, че важните житейски теми се възпитават най- напред в семейството. Тук, в семейството човек се учи да обича, да бъде обичан, да усеща опора и да бъде полезен. С моите родители обсъждаме всякакви теми. Чувствам се разбрана и подкрепяна. Знам, че те правят най- доброто на което са способни. Никога не сме разполагали с „пари на бол“. Родителите ми винаги са споделяли с нас /имам и по- малък брат/ какво предстои да купим, да направим, как можем да си го позволим и какво ще ни коства като време и средства. Тези неща ми помагат да организирам моя седмичен бюджет – първият важен житейски урок – да умеем да се простираме според чергата си. 

Най- важните уроци за живота, получаваме в училище, но не в часовете, а в междучасията. Там, когато ги няма родителите, учителите, когато се налага да се справяме сами с различни проблеми. Тук се учим да общуваме, да споделяме и да се подкрепяме. Учим се да бъдем екип и всеки да се чувства добре в класа. Вторият важен урок – най- скъпите неща са безплатни. 

Темите, за които говорим с моите приятели, са за бъдещето – къде да продължим да учим, къде ще можем да и намерим по- добра работа, къде ще живеем по- добре – в България или в чужбина. Имам много роднини и познати, които работят навън. Казват, че са доволни. Мисля, че ако човек има нужните качества, той може да бъде оценен и тук, в България. Искам да отида и да видя как живеят в другите страни, но определено смятам да остана тук. Много неща могат да се направят в тази посока за нас, младите. Важно е да виждаме добрите примери и хора, които са постигнали нещо със свои сили – какъв път са извървяли, през какви трудности са минали. Ако имам възможност, бих на правила телевизионен канал само с „Добрите новини“. Вярвам, че всеки ден се случва по нещо хубаво. 

Третият важен житейски урок – вярвай в собствените си сили! Вярвам, че мога и че нещо зависи от мен! Вярвам, че така мислят много от младежите на моята възраст! Вярвам, че ние сме хората, от които зависи това да живеем в един по- добър свят! 

Деница Русалова - 14 години, участник в конкурса ни за онлайн съдържание "Важните житейски теми през очите на децата и младите хора", възрастова група 3

Няма коментари:

Публикуване на коментар